Jak vybrat ten správný zásnubní prsten?

Zásnuby. Ačkoli už nemají takový význam, jako kdysi, stále je vnímáme je jako okamžik symbolizující vyjádření opravdové a hluboké lásky mezi dvěma lidmi. Obvykle probíhají na romantickém či jinak významném místě a s oblibou často padají právě na svátek sv. Valentýna. Ať už patříte k těm, kdo tento svátek milují nebo ho nesnášíte, ať o ruku plánujete žádat obklopeni okvětními plátky růží nebo na vrcholu Sněžky, máme pro vás návod na to, jak zvládnout jeden z nejtěžších úkolů, které s sebou zásnuby přináší – prsten. Sháníte-li ho společně, nebo se vydáváte nakupovat sami, tento průvodce vám jistě pomůže nalézt ten pravý zásnubní prsten pro vaši drahou polovičku.

Ten správný design

Stejně jako u výběru jakéhokoli jiného šperku, vnímejte vkus a osobní styl nositelky. Udělejte si průzkum toho, co by se dané osobě mohlo líbit. Zaměřte se na to, zda volí spíše klasiku, zajímá se o aktuální trendy či ráda vyčnívá z davu. Bude se jí spíše líbit klasický prsten se solitérním diamantem? Či bude preferovat shluk menších kamenů?

Výběr kamene

Říká se, že bílý diamant symbolizuje pevnost a stabilitu svazku. Přestože je stále nejoblíbenějším a nejtradičnějším kamenem zásnubních prstenů, v dnešní době je možné prsten osadit libovolným drahokamem či jejich kombinací. Prsten by měl primárně vyjádřit lásku k partnerce. Výběrem toho vhodného kamene jí také můžete ukázat, jak dobře ji znáte. Jaká je její oblíbená barva? Nebojte se sáhnout po barevných diamantech nebo třeba safírech.

Výběr materiálu 

Zásnubní prsteny se tradičně vyrábí z bílého zlata, žlutého zlata či platiny. V posledních letech se v žebříčku oblíbenosti  objevilo i červené (růžové) zlato, coby svěží, moderní alternativa. Při výběru materiálu opět uvažte nositelky osobní styl a nezapomeňte vzít v úvahu i styl životní – některé kovy se poškrábou snadněji než jiné. Samozřejmě zvažte také rozpočet.

Mějte na paměti velikost karátů

Odvěká otázka kvalita versus kvantita platí i pro zásnubní prsteny. Někteří lidé dávají přednost většímu kameni před kvalitnějším, zatímco jiní chtějí nejčistší možný diamant, nehledě na počet karátů. Pokud vám na velikosti záleží, mějte při nakupování na paměti ideální velikost v karátech a buďte flexibilní, pokud jde o ostatní prvky.

Nechte se správně změřit

Může se to zdát samozřejmé, ale ujistěte se, že máte prsteníček řádně změřený. Jestliže nekupujete zásnubní prsteny společně, můžete využít náš praktický tahák.

Kombinace se snubním prstenem

Nezapomeňte, že zásnubní prsten je pouze první částí rovnice. Snubní prsten, skutečný symbol vašeho manželství – je často přehlíženou druhou polovinou. Rozhodně se předem zamyslete nad tím, jaký styl snubního prstenu by se k zásnubnímu hodil. Tomuto tématu se samostatně věnuji v článku o svatebních setech. Inspirovat se ale můžete i v sekci Snubní prsteny, případně se poraďte přímo se mnou a určitě vybereme nějakou vhodnou alternativu.

Pokud máte jakékoli speciální přání, nezapomínejte, že nabízím možnost výrobu šperku na zakázku. Nejste-li si čímkoliv jistí, rád vám s tím pomůžu, stačí mě kontaktovat. Výroba šperku mi trvá od 10 dní do 1 měsíce. Některé šperky mám ale rozpracované, a ty mohou být hotové rychleji. Nebojte se mi napsat požadované datum, ať to všechno klapne!